Gratis levering fra kr. 600.- | E-mærket butik
0

Din kurv er tom.

Forskellen på vodka & premium vodka?

 

Hvad adskiller luksus og Premium vodka fra normal vodka?

Et spørgsmål vi ofte får her hos Peter K er, hvad der egentligt adskiller ”Premium/Luksus vodka” fra den billige vodka, du finder i supermarkedet. For at komme dette spørgsmål til livs vil vi nu give dig den fulde forklaring i nedenstående afsnit.

Definitionen på en luksus eller Premium vodka.

Til at starte med skal det gøres klart, at der ikke er nogen officiel definition for, hvad der gør en vodka til en Premium vodka. Der er dog visse anerkendte mærker, der anses som luksus vodka. Det er mærker såsom; Belvedere, Grey Goose, Crystal Head, Stolichnaya Elit, Beluga, Imperia mfl.

 

Har du haft en af disse Premium vodkaer i hånden, vil du med garanti give os ret i, at der er noget specielt over at have en af disse vodkaer i hånden. Der er gjort noget ekstra ud af flasken, de føles ekstra gode, og hele oplevelsen er generelt lidt anderledes.

Men det er naturligvis ikke det, der afgør, om en vodka er en Premium vodka eller ej.

 

Hvad kendetegner en luksus vodka?

En luksus vodka kendetegnes ved, at de ofte har en blødere smag end de billigere vodkaer. De smager ikke så sprittet, og smager generelt mere af vand. Heraf ordet ”Vodka” der stammer fra det russiske ord ”Voda”, der betyder vand.

   Vodka

Men hvordan opnås denne bløde smag?

1. Destillationen af vodkaen


Svaret ligger til at starte med i destillationsprocessen. Hvor de billigere vodkaer ofte kun destilleres en enkelt gang, bliver en Premium vodka som regel destilleret 3-5 gange. Crystal Head er eksempelvis destilleret 4 gange. Med det sagt er det vigtigt at understrege, at en vodka ikke bliver bedre blot af at blive destilleret flere gange. Jo flere gange en vodka bliver destilleret, jo dårligere bliver grundingredienserne også. Det handler altså om, at vodkaen destilleres det antal gange, der er optimalt for grundingredienserne.

 

Belvedere er endnu et eksempel på en luksus vodka, der er destilleret 4 gange. Dette betyder heller ikke, at den er blevet dårlig. Belvedere vodka er lavet på Rye, der ofte kan være meget krydret og stærk i smagen. Derfor skal denne luksus vodka filtreres flere gange end andre.

 

2. Filtreringen af vodkaen


Efter destillationsprocessen af vodkaen, vil den blive filtreret. Målet med filtreringen er endnu engang at tilføre flere smagsnuancer samtidig med at man fjerner den "grimme" smag. Typisk filtreres vodka gennem kul. Luksus mærker som Crystal Head, Grey Goose mm. tilføjer flere filteringer for at tilføre flere smagsnuancer. Til tider undlades kulfileteringen helt og vodkaen filteres i stedet gennem kalksten, eller Bjergkrystaller.

 

3. Vandet der bruges som base

Sidst men ikke mindst er det, der adskiller luksus og Premium vodka fra en normal vodka, det vand der bruges. Valget af vand er nemlig ikke helt tilfældigt. Eksempelvis anvender Grey Goose udelukkende vand fra naturlige kilder i Frankrig, der er filteret gennem kalksten. Crystal Head bruger vand fra Newfoundland – en ø, der ligger ved Canadas Kyst.

 

Dette var tre af de typiske kendetegn, der adskiller luksus og Premium vodka fra en normal supermarkeds-vodka. Dertil er der hypen omkring de enkelte Premium vodkaer, de flotte flasker og hele oplevelsen ved en luksus vodka, du ikke får ved en klassisk vodka fra supermarkedet. Premium vodka kan nydes rent og behøves ikke være blandet op med andet for at smage godt.

 

Links:

Belevedere Vodka

Smirnoff Vodka

Beluga Vodka

Crystal Head Vodka

Ciroc Vodka

Skyy Vodka

Stolichnaya Vodka

 


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de vises

Få nyhederne først!

Modtag nyheder og særtilbud direkte i din indbakke.