Gratis levering fra kr. 600.- | E-mærket butik
0

Din kurv er tom.

Den lille whisky guide

On the rocks? Neat? Blended eller single malt? Er det alle fremmedord for dig? Så frygt ikke. Vi har her samlet alt, du har brug for at vide for at snakke med ved bordet, når I skal vurdere hvorvidt det er en Highland eller Islay, der skal åbnes.

Men hvad er whisky egentligt?

Definitionen af whisky er i sin pureste form alkohol, der frembringes ved en destillering af modificeret vand. Whisky kan også have mange navne. Whisky (Skotsk) , Whiskey (Irsk) og Burbon (Amerikansk). For nemhedens skyld vil vi i denne artikel referere til alle disse som Whisky.

 

Whisky består af korn – groft sagt er det destilleret øl. Man kan så få Blended og Single malt whisky. Single malt er, når whiskyen udelukkende består af bygmalt, og udelukkende fremstillet på ét enkelt whiskydestilleri, , hvor en ”blended” er en whisky, der består af en blanding af flere kornsorter og kan være en blanding af whisky fra flere forskellige destillerier.

 

Hvornår fremstillingen af whisky helt præcist begyndte er endnu usikkert. Man ved dog, at allerede 5.000 år før vores tidsregning bryggede egypterne øl. Den mest populære historie siger dog, at munke i Storbritannien begyndte at brygge det i slutningen 1.400-tallet og bragte det så med videre til Skotland. I 1.600-tallet var der ingen regler for, hvem der måtte producere whisky, hvilket resulterede i, at de blot lavet i vid udstrækning i samtlige klostre fordelt over Storbritannien.

 

Senere hen indgik Skotland og England en alliance, hvilket betød, at der kom afgifter på malt (som whisky som regel primært består af), og det blev nu kontrolleret, hvem der måtte producere whisky. Der foregik naturligvis en stor produktion i smug, og det blev eksporteret i vild udstrækning. Siden da har Skotland sat sig tungt på whisky-tronen – i 2012 eksporterede de whisky for hele 4.4 Milliarder pund, hvilket gør det til et af deres største eksportvarer.

 

Single malt, blended, b ourbon og alle de andre

Når man snakker om whisky, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i. Vi vil derfor kort opsummere, hvad de engelske termer betyder, og hvilken betydning det har for whiskyen,

 

Single malt:Vi var kort inde over den tidligere. En single malt whisky er fremstillet på ét enkelt destilleri, og kommer udelukkende fra bygmalt.  Ofte er malt whisky røget i smagen, bygmalt bliver røget over tørv inden det brygges. Single Malt anses af mange som en lidt finere type whisky – dette er der dog vidt delte meninger om.

 

Blended:Når man snakker om whisky, kommer man ikke udenom den blended. Det er den absolut mest populære whisky – 90% af alt whisky der bliver solgt er blended. Blended whisky er, når en whisky kan bestå af flere forskellige bygsorter, og være en blanding af whisky fra flere forskellige whiskydestillerier.

 

Bourbon:Bourbon er amerikansk whisky, der hovedsageligt består af majs (51%). Dertil skal det være lageret på nye fade bestående af amerikansk hvid-eg, der så forkulles indvendigt. Bourbon produceres primært i den Amerikanske stat Kentucky.

 

Whiskey:Whiskey er irsk whisky, hvor det staves med ”ey” til sidst. For at en whiskey må kaldes for en irsk whiskey, skal den være lageret i mindst 3 år på træfade i Irland (!). Den mest populære whiskey fra Irland må siges at være ”Jameson”. En blended whiskey der næsten findes på samtlige værtshuse verden over.

 

Skotsk whisky – hvad er forskellen?

Når det kommer til skotsk whisky, hører man ofte om Highland, Spreyside og Island, Islay mv. Hvad alt dette betyder er en indikation af, hvor de forskellige whiskies stammer fra. Alt efter hvor whiskyen kommer fra i Skotland, så har den en forskellig smag.

 

Highland er som det ses, det absolut største område. Der er meget stor forskel på whiskyerne herfra – fælles for dem er dog, at de har en meget for finish, og smager væsentligt mindre af tørv ift. Islay whiskies.

 

Spreysideer en af favoritterne her hos Mandig. Spreyside har som regel en sødere og mere frugtig smag. Den kendetegnes også ved sin mere røde farve, hvor andre whiskies nærmere er brune.

 

Islay  kendetegnes ved den røget smag, der både kommer fra vandet, der bruges under distilleringen samt måden malten bliver håndteret på.

 

On the rocks eller neat?

Sidst men ikke mindst kommer det spørgsmål, du aldrig vil undgå, når du skal have et godt glad whisky. On the rocks eller neat?

 

On the rocks betyder, at der kommer isterninger i. Dette anses ofte som en skam, da vandet er med til at fortynde whiskyen, og tager derved noget af smagen. Dertil mister whiskyen også noget af sin smag, når den køles ned. Man kan i stedet anvende whisky-sten, der typisk består af granit, og udelukkende køler whiskyen uden af fortynde den.

 

Neat er, når der ikke skal noget i. Det kan dog anbefales, at man tilføjer et par dråber vand. Vandet sig med alkohollen og er med til at frigøre flere smagsnoter i whiskyen. Dertil er det med til at tage den ”sprittet” smag, som mange mennesker ikke bryder sig om.

 

Betyder farven af whiskyen noget?

Som sådan nej. Farven er aldrig helt til at regne med, da flere whiskydestillerier er begyndt at anvende karamel til at farve whiskyen. Dette gøres for at give den den karakteristiske gyldenbrune farve, som man er blevet så vant til. Der er dog også whiskies, der er helt lyse i det – alt dette kommer an på, hvordan whiskyen er blevet lagret og filtreret.

Nu skulle du være godt rustet til at sidde med ved bordet og blande dig i snakken om den seneste single-malt en af de andre mænd måtte have erhvervet sig. Har du stadig spørgsmål? Så skriv det endelig nedenunder, og så vil vi gøre vores bedste for at svare på det hurtigst muligt.

 

 

 

 

Andre links om Whisky:

Wikipedia

All Things Whisky

Besøg whisky destillerier i Skotland

 

 


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de vises

Få nyhederne først!

Modtag nyheder og særtilbud direkte i din indbakke.