Gratis levering fra kr. 600.- | E-mærket butik
0

Din kurv er tom.

En introduktion til rom | Alt om den velkendte spiritus

Diplomatico, Gosling´s Black Seal, Ron zacapa, Ron Millonario kært barn har mange navne. Hvis du er et voksent menneske, har du højst sandsynligt smagt den søde smag af Rom. Nogle i større mængder end andre. Måske har du fået det i en drink, eller måske er du typen, der bedst kan lide det rent. Men hvad er rom egentlig, hvor kommer det fra, og hvorfor blev det lavet?

 

Hvad er rom, og hvordan laves det?

Rom er enkelt beskrevet en alkoholisk drikkelse. Rommens alkoholprocent svinger under dannelse utrolig meget. Rommen fremstilles af saft eller melasse, som er en form for rørsukker. Blandingen af sukker og vand gæres til en alkoholprocent, der ca. rammer 8-10%. Når rommen så destilleres, som betyder, at man afskiller væsker ved forskellige kogepunkter, rammer alkoholprocenten de 90%. Sidst fortyndes rommen ned til en 40-43%, som er den regelmæssige styrke på rom, når den drikkes.

Øen Hispaniola 

Rommens historie

Som romelsker har man meget at takke Ny Guinea for. Det var nemlig der, hvor den såkaldte sukkerrørsplante (Saccharum officinarum) første gang blev dyrket. Det var 8000 år f.Kr, og man havde dengang ingen anelse om, at den vil blive grundstenen til en af de mest populære drikkevarer i fremtiden. Dog lavede man 2000 år senere, 6000 år f.Kr, en sød alkoholisk drikkelse, hvor sukkerrørsplanten var hovedingrediens. Det var dog med sikkerhed ikke rom.

Vi skal helt frem til 1493, hvor den velkendte Christopher Columbus havde opdaget Amerika. Her transporterede han sukkerrørsbønder fra De Kanariske Øer til den vestindiske ø Hispaniola. Sukkerrørsproduktionen startede hermed, og de første grundsten til rommens dannelse var lagt. Produktionen skabte hurtig spredning til de nærliggende øer som Puerto Rico, Cuba og Jamaica.

Mens de fattige afrikanske slaver lavede alt det hårde arbejde, begyndte man at fange færden i Europa. Portugiserne begyndte at gære rørsaften i Brasilien i 1625, men først 30 år senere får man det første destilleri på Barbados. Her går overvejelserne på at bruge melassen til produktion af spiritus. Melassen var i overskud og indtil dette tidspunkt et ubrugeligt produkt fra sukkerrørsproduktionen. De økonomiske forretningsmænd så muligheden for at få noget brugbart ud af melassen og begyndte at lave alkohol ud af den. Det blev dog ikke nogen succes, og da det var brændende og lugtede fælt, kaldte man drikkelsen for ”Kill-Devil”.

 

Det europæiske gennembrud

Rommen blev drukket af slaver, og grundet den høje alkoholprocent blev den også brugt som medicinering. Herfra er det uvist, hvornår plantageejerne fik fidus til rommen, men de indså klart og tydeligt, at man kunne tage flere penge for en god flaske spiritus. Fra 1700-1800-tallet gik importen til England amok. Fra kun 1000 liter omkring år 1700 til ni millioner liter omkring 1800-skiftet. Dertil er piraterne smugling af rommen uvist.

Den bedste produktion af rommen fra Jamaica og Barbados blev drukket i store mængder af den engelske middelklassen. Den kunne dog ikke slå igennem hos det fineste selskab, som valgte at drikke gin. Men i 1830’erne skete der en ændring i måde at producere rom på. Indtil dette tidspunkt har produktionen foregået på samme måde siden 1500-tallet, men da man begyndte at anvende kedel-systemet, som man stadig bruger i dag, blev rommen bedre i kvalitet og billigere i produktion.

drikker rom 

Den store fiasko og genoprejsningen til nutidens popularitet

Men rommen kunne ikke slå igennem. Briterne har fundet den store kærlighed i whiskyen, og derfor mister rommen sin popularitet. Anden verdenskrig sætter dog ikke blot sine spor på befolkningen og økonomien. Rommen får sit store gennembrud. Den største skyld til dette skal nok findes i, at man havde mangel på andre varer. Soldaterne drak derfor meget rom i krigens tid under deres udstationering. Det var hovedårsagen til, at rommen igen blev populært.

Rommen har været igennem lidt af en rutsjebanetur. Fra dens store opdagelse og import til England, til whiskyens nedslagtning af sukkerrørsproduktet. Rommen har dog fundet sit fodfæste, og meget vand har løbet under broen siden, at rommen fik Kill-Devil-prædikatet. I dag anses den for at være en fin drikkelse, og selvom den har en blakket fortid, er rommen i dag den mest populære drik blandt spiritus, hvor 7/10 købte flasker spiritus er rom.

 

Sådan drikker du din rom

Man får den bedste oplevelse, hvis man ved, hvordan man skal drikke sin rom. Først og fremmest skal rom drikkes rent og uden is. Dette burde ikke være et problem. Dertil skal man dog have anskaffet sig de rigtige glas. De såkaldte tulipanglas betegnes som romglas og giver derfor den bedste smagsoplevelse. Glasset findes i mange designs, men fælles for dem alle er, at de har samme størrelses-forhold fra glassets maksimale bredde til dets åbning.

Forholdet gør, at man samler rommen´s dufte, så de kommer ud koncentreret. Duften er, for mange romkendere, halvdelen af smagsoplevelsen, og med glassets forhold giver det en mere intens smag. Derfor er tulipanglasset et most hos den rigtige romelsker.

Nu blev isterninger beskrevet som en dødssynd, og det anser mange den også for at være. Det er dog ikke et fakta, at man skal drikke rom uden is. Hvis man ikke bryder sig om rommen, kan en isterning sagtens gøre smagsoplevelsen bedre. Det ses oftest hos yngre og mere sprittede rom, at man vælger at supplere med en isterning.

Sidst er der rommen´s temperatur. Rommen kan sagtens opvarmes i hånden i en ti minutters tid, og så har den en temperatur på omkring de 30 grader. Selv ved at lade den stå en tre-fire minutter efter opvarmning har temperaturen ikke ændret sig mere end et par grader. Derfor kan man godt spare sig at bruge en kogeplade.

 

Smag selv

På Mandig.dk er der et bredt udvalg af rom fra hele verden. Du kender nok nogle af mærkerne i forvejen, ellers kan vi anbefale rom fra Diplomático. Diplomático har base i Venezuela og står bag flere prisbelønnede rom. Den mest solgte af deres rom på Mandig.dk er Diplomatico Reserva Exclusiva, der virkelig er vundet frem på det danske marked blandt rom elskere. Diplomatico Reserva Extra Anejo der er en 8 år´s rom og Diplomatico reserve 6 år, er absolut også nævnværdige. Andre populære rom er Gosling´s Black Seal Rom, der er nationaldrikken på Bermuda. Gosling´s Black Seal Rom, er en mørk rom der kan dateres tilbage til år 1806. En anden yderst populær flaske er Ron zacapa 23 år. Ron zacapa omtales af mange som verden bedste rom og den har vundet flere priser ved internationale konkurrencer. Ron Millonario, Solera 15 år Reserva Especial, kommer i en flot flaske og kan anbefales alle der er til mørk rom. På Mandig.dk finder du rom i alle prisklasser og for enhver smag. Vi håber du finder din egen farvorit.

 

  Logo

 

Links:

Ron Zacapa

Diplomatico

Kraken Rom

Bacardi

Botran 

Brugal

Goslings

Pussers

Skotlander

Ron De Jeremy

Ron Millonario

XM

Fakta om rom 


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de vises

Få nyhederne først!

Modtag nyheder og særtilbud direkte i din indbakke.