Gratis levering fra kr. 600.- | E-mærket butik
0

Din kurv er tom.

Noyer - Fra træ til skærebræt

Noyer skærebræt

Janus Larsen er manden bag Noyer. Han er uddannet tømrer, men har de seneste år produceret forskellige ting i amerikansk valnød. Det startede med et skærebræt, men har siden udviklet sig meget. Nu laver virksomheden også knivmagneter, lamper og senest er der begyndt at komme borde ud af værkstedet i Valby.

 

Hvordan opstod idéen til Noyer?

 "Ideen opstod, da jeg krydsede to 45 graders snit, fordi jeg skulle lave noget andet. Jeg kan faktisk ikke huske præcis, hvad det var jeg stod og lavede, men det var da jeg var ved at bygge min lejlighed om, og jeg lavede speciallavede møbler til mit køkken - eller også var det badekarret. Men jeg kunne se, hvor fed en effekt det gav, da jeg krydsede de to 45 graders snit. Derfra arbejdede jeg videre med det, hvor jeg forsøgte at "trække" dem længere fra hinanden og se, hvordan effekten blev."

 

Vidste du med det samme, at det skulle være et skærebræt?

"Næh. Jeg tror bare, at jeg synes, at formen var fed. Den første tanke var egentlig, at det skulle være et bord. Men det var noget nemmere at eksperimentere med skærebrætter, så derfor blev det der, jeg startede,"

Hvordan kom Noyer i gang fra idé til virkelighed?

 "Til at starte med, gik jeg og lavede det på værkstedet i det tømmerfirma, hvor jeg arbejdede. Men det var det efter fyraften, og jeg skulle rydde alle mine ting væk hver gang. Jeg fik en enkelt palleplads oppe under loftet, men det blev hurtigt til fem. Der kunne jeg godt mærke, at jeg havde brug for at have mit eget værksted. Så lejede jeg 20 kvadratmeter i et kælderlokale. Derfra har jeg skiftet værksted til noget større tre gange, og nu har vi et ret fedt værksted, hvor vi kan lave det meste.  

 

Hvor kommer interessen i at arbejde med træ fra?

 "Den kommer jo fra før jeg blev tømrer. Det startede allerede, da jeg byggede "huler" hjemme i vores baghave. Det projekt tog ret hurtigt fart, og der var vist ikke andre på vejen, som havde en hule med både kælder og 1. sal. Det fede ved træ var allerede dengang, at der er så mange muligheder i det materiale. Det var ikke så svært omsætte en ide til noget der blev lavet i virkeligheden.

  Noyer skærebræt

Jeres produkter er utroligt flotte, hvor kommer designinspirationen fra?

 "... det er sgu svært at svare på. Det kommer vel inde fra mit hoved, men det ved jeg godt, ikke er det mest brugbare svar.

Det er i hvert fald ikke sådan noget med at jeg sidder på en bakketop og ser en snegl eller en skyformation og pludselig får ideen til at nyt møbel. Jeg er træt af det der designersnak. En del af det kommer, når vi står foran saven med træet i hænderne og prøver os frem. Det kommer måske mere af teknikker end af bjergsider. Det opstår måske meget af at vi får flere og flere spændende teknikker, og så opdager vi, at de kan bruges til noget spændende eller noget flot.

Men jeg får mange flere ideer, end vi har i produktion lige nu. Det handler meget om at sortere i dem, og så skal man være god til at begrænse sig, når man er en nystartet virksomhed."

 

Hvorfor amerikansk valnød?

"Det har bare alt det, som det skal have, for at det bliver ved med at være interessant at se på. Der er mange andre smukke træsorter - eksempelvis oliventræ. Men det bliver så specielt, at det bliver ensformigt at se på. Der synes jeg, at valnød har alt det smukke fra teaktræ og mahogni, men de åretegninger og det "krøl" den har, giver det så meget liv. Og farvenuancerne er bare lige mit temperament. Jeg har svært ved at se noget dårligt ved den. Måske udover, at den er så skidedyr," siger han med et grin.

 

Hvordan er det at få en sending nyt træ hjem?

"Det er så fedt. Men bliver jo glad mange gange i løbet af processen fra man får det hjem, og til man står med et eller andet. Lige når det kommer kan man kun få et lille overblik over, hvad man har fået, fordi det er skåret så groft. Det fede er at køre det hen over afretteren (høvlen) første gang, så man kan se tegningerne i træet. Det er som at pakke julegaver ud. Og så er der jo mange sorteringer undervejs, når man skal finde ud af, hvilke stykker træ, der passer sammen. Og når det så i sidste ende skal have olie, så er det et perfekt punktum. Det kan jeg ikke forestille mig, at jeg nogensinde bliver træt af. "

 

Hvorfor er olieringen så fedt?

"Det er bare fordi det er punktummet. Man arbejder længe på noget, som ikke har det udtryk, som man ved, det skal ende med. Og så er det så vanvittigt fedt at se det komme op af olien, fordi det bare løfter produktet fra 80 pct til 100 pct."

 

Hvad er jeres koncepttanke bag Noyer?

 "Valnød. Valnød. Valnød. Konceptet er, at lave møbler og bygge nogle ting, som man selv kan lide. Og så må man håbe, at det er nogle ting, som andre folk også kan lide. Det er jo en af de markante forskelle fra mit tidligere job som tømrer. Der skulle man finde en løsning ud fra en kundes ønsker, hvor jeg så kunne komme med ideer. Men i sidste ende var det jo kunden, der bestemte. Nu bestemmer jeg helt selv, hvordan det skal se ud, og jeg behøver ikke gå på kompromis med noget, hvis jeg synes, at det vi laver er fedt. Så må folk lade være med at købe det. Heldigvis er vi i vores første levetid blevet mødt med utroligt meget begejstring og opbakning til det, vi laver."

 

 


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de vises

Få nyhederne først!

Modtag nyheder og særtilbud direkte i din indbakke.